Skötsel

 Skötselråd för silver

Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande. Silver och svavel hör inte ihop, men det är inte alltid så lätt att hålla dem åtskilda. Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv. I dagligt tal säger man att silvret oxiderar, men det är inte en oxidation som sker utan en sulfidering, dvs en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver. Har silvret väl kommit i kontakt med svavel uppstår sålunda den svarta kemiska föreningen silversulfid AgS som en tunn film på silverytan.
 
Silver var dag - till vardags
Äkta silver ska man använda varje dag, men inte när man duschar och badar.

Rengöring
Ett annorlunda och miljövänligt sätt att rengöra silver, är att koka upp vatten i en gryta. Tillsätt ordentligt med salt. Om det är så att smyckena innehåller pärlor eller stenar är det viktigt att värma upp dessa tillsammans med vattnet.
Nu kommer det viktiga: tillsätt bitar av aluminiumpapper i det kokande vattnet, så ser du snart att oxidationen flyttar sig från smyckena till aluminiumpapperen och att de senare blir bruna. Det fungerar som ett batteri. Rör om emellanåt med ett träskaft eller liknande. Efter koket häller du gradvis i svalare vatten i grytan, så att eventuella stenar inte spricker eller låter det svalna av sig själv. Därefter kan du putsa smyckena med en mjuk tandborste och diskmedel. Som vanligt fungerar linnehanddukar bättre än speciella dukar för glasögon. Den här metoden är utmärkt då det är svårt att komma åt överallt, t.ex. kedjor, men även större föremål går bra.

En annan metod

Med bikarbonat

  • Lägg aluminiumfolie i botten på en kastrull,
  • lägg i oputsat silver så att det har kontakt med aluminiumet i botten
  • fyll på med vatten så det täcker silvret
  • koka upp vattnet i kastrullen
  • häll i ett par teskedar bikarbonat (jag använder ett kryddmått till 1 dl vatten)
  • låt silvret ligga i lösningen tills den svarta beläggningen är borta
  • ta upp silvret, skölj med vatten och polera med en putsduk